.:Besh People:.

13 December 2010

aku berkata, "B, ehh umi" suppose nk pgl umi -_-"

salamz semua..

hehe.. ak dgn x sengaja telah meng'kantoi'kan diri ak waktu mkn mlm td. right now ak kat umah family angkat ak. mybe sbb dh terbiase pgl kekasih hatiku "B" tetibe terpgl org len plak dgn panggilan 2. adoi. malu beb!

baru x jumpe brape hari. hmm, aritu last jumpe die (9dec), ak dh ter'speaking' perak plak ngn die. hbs ak kne bahan. hampeh punye bf~

hmm, ni menunjukkan ak ni terlalu rindukan family ak yg kt perak n of course kat die gak.
aiseh help2~

11 December 2010

Merdeka-Exam

Salamz semua..
yay~ dah hbs exam.. seronok? mestila. tp result.. hmm...xtau la.. ak harap ok la.. ak dh usaha + tawakal dh. insyallah~ semoga Allah permudah kan segala urusan ak.. aminn
hmm.. pas hbs je xm (9 dec) aritu ak terus me"release"kan tension. g jln2 ke mid valley. sbb utama, kuar duit yg d kirim dr mak ak. sbb ke 2, beli brg2 cket nk buat kek. sbb x ber sbb ak dh bantai mkn McD. hehe

McChicken je. McValue Lunch Rm6.25

Pastu, ak g Amcorp Mall plak, g mandi wap free ( by coupon) kat Glow & Glamour. saje2 suke2 merehatkan kepala otak. sbb paper last ak pun susah sgt. entah la.. korg doakan la yg terbaik bt ak ek..
Then mlm plak, ak g bkelah dgn kekasih hati. mkn tomyam udang yg ak masak. pastu g tgk muvie cite Due Date kat 1 utama.. cite best gak. kelakar. tp 18thn ke atas sbb ade unsur lawak yg melampau. huhu. tp smgt org merdeka exam yg pnt ak layan je la. dh org blnje n ak pun mslh kewangan. so, pasni kne kerja~

Banana Chocolate Cake ala2 Secret Recipe

Bahan2
Chocolate Chiffon cake

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 sb baking powder
1/2 sb soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)
1 sb esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 sb cream of tartar

Kek Filing
400ml whipping cream (manis)
100gm coklat masakan (dicair secara double boil)
1 1/2 sb serbuk kopi segera/nescafe(larut dgn 1 tbsp air panas)
1 sb serbuk gelatin (rendam dgn 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)
9 biji pisang berangan (dihiris nipis)

Coklat Ganache/Frosting
140ml UHT whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan
1 sb mentega (optional)

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 3 atau 4 lapisan.
6. Kek Filing : Pukul whipping cream hingga kembang guna high speed. Masukkan esen vanila, coklat cair, larutan kopi dan gelatin, pukul hingga sebati.

7. Sapu krim filing di permukaan kek, atur hirisan pisang dan sapu krim lagi menutupi hirisan pisang tadi. Buat yang sama untuk semua lapisan.

8. Apabila habis, sapu nipis krim keseluruh kek, masukkan di dalam peti sejuk (30 minit).

9. Coklat Ganache : Panaskan whiping cream secara double boiler, masukkan coklat masakan dan mentega, kacau hingga cair. Biarkan sejuk pada suhu bilik.10. Keluarkan kek dan letak di atas redai dan tuangkan coklat ganache.

dh siap ! blh mkn :)

p/s : kalau jd mcm ni..jgn risau. ak rendam sudu dlm air panas then ak tekap2 kat pemukaan coklat ganache. so dat nnt die jd smooth je :)


selamat mencuba ! :D

06 December 2010

Tom Yam Paste


Salam semua..
hmm.. resepi ni ak dh lame try.. amik kat Website MyResepi la. mane lg. tp x ingt plak dekat sape. kira halal la ek kpd sesape yg bkenaan.. resepi ni wajib d try utk pengemar tomyam ala2 thai sbb resepi asal dr thai ok.. :)

Bahan2
  • 35 tangkai cili kering (dicuci & d toskan)
  • 12 ulas bawang putih
  • 25 ulas bawang kecil
  • 2-3 sudu besar gula melaka (aku letak cket je, sbb xsuke!)
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 1/2 cawan minyak masak (lebihan goreng cili kering)
  • sedikit air utk kisar bahan
Cara2
  • Panaskan minyak & goreng cili kering. goreng sekejap je. kalau hanggus nnt paste pahit.
  • kisar semua bahan hingga halus.
  • tuang bahan tadi dlm kuali & masak hingga mendidih & kering sedikit.
  • sejuk kan paste & simpan dlm bekas kedap udara & masukkan dlm peti ais utk thn lama.

**Bahan2 tambahan utk tomyam
-serai, lengkuas, daun limau purut, limau kasturi/air asam, cili padi, garam & gula.

selamat mencuba!

1Muharam Detik Permulaan

Salam semua..
arini hari yg ceria + best.. alhamdulillah Allah permudahkan ak mjawab soalan utk exam pagi td. syukur sgt. lepas ni kene struggle utk upcoming paper on 9dec. Engineering Mathematics 2.

hmm..tau x sok tahun baru? bkn 1 Januari. ni Tahun baru ikut bulan islam. Cepat bace doa akhir tahun sblm waktu maghrib arini.. waktu maghrib bace doa awl tahun plak. Doa-doa bleh dpt kat sini . ak pun bace melalui laptop je. :P

di sbb kan azam Tahun Baru (01012010) xbuat. (xingt la buat ke x. tp xtcapai rasenye.hehe.)
so ak nk buat azam tahun baru sekarang !


1. nak jd lg baik.
2. nak smyg on time.
3. nak kurus & sihat sblm grad.
4. study hard utk final semester!
5. rajin simpan duit.
6. nak terror masak.

azam ak ni cukup la kot utk Tahun Hijrah yg baru.. Next year azam lebih baik lg.. azam ak nmpk mcm matlamat jangka pendek? lantak la.. janji ak berazam n ak anggap ni satu doa utk ak bhijrah ke arah yg lbh baik.
Kalau doa or nawaitu a.k.a niat nk buat benda baik dah dpt pahala kn? Yes! InsyaAllah~

p/s : tenkiu Cik Fana... sbb ajar bt label kt blog. sy budak baru belajar. :)



02 December 2010

Homemade Pancakes

Breakfst pg td. tp x amik gmbr pn. ni gmbr goggle pnye k. :P
sng jek bt pancake ni.. meh2 ak nk kongsi. resepi ni dh lame amik kat Cik Nolly , rasenye 2 tahun lps. tp x bkesempatan nk try. hehe..

Bahan2...
(utk 11 keping berjejari 5cm)
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan susu cair dutch lady (kotak)
1 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit baking powder

Cara2...
1. Campurkan semua bhn dlm mangkuk.
2. kacau sebati.
3. panaskan kuali leper, sapukan sedikit mentega.
4. ambil 1 senduk & letakkan dlm kuali & spread kan.
5. Balikkan permukaan pancake bila permukaan nampak berlubang-lubang.
**masak dgn api perlahan
**mkn dgn syrup,jem & mentega.


selamat mencuba !