
Chocolate Chiffon cake
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 sb baking powder
1/2 sb soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)
1 sb esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 sb cream of tartar
Kek Filing
400ml whipping cream (manis)
100gm coklat masakan (dicair secara double boil)
1 1/2 sb serbuk kopi segera/nescafe(larut dgn 1 tbsp air panas)
1 sb serbuk gelatin (rendam dgn 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)
9 biji pisang berangan (dihiris nipis)
Coklat Ganache/Frosting
140ml UHT whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan
1 sb mentega (optional)
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 3 atau 4 lapisan.
6. Kek Filing : Pukul whipping cream hingga kembang guna high speed. Masukkan esen vanila, coklat cair, larutan kopi dan gelatin, pukul hingga sebati.



dh siap ! blh mkn :)

p/s : kalau jd mcm ni..jgn risau. ak rendam sudu dlm air panas then ak tekap2 kat pemukaan coklat ganache. so dat nnt die jd smooth je :)

selamat mencuba ! :D
No comments:
Post a Comment