Salam semua..
hmm.. resepi ni ak dh lame try.. amik kat Website MyResepi la. mane lg. tp x ingt plak dekat sape. kira halal la ek kpd sesape yg bkenaan.. resepi ni wajib d try utk pengemar tomyam ala2 thai sbb resepi asal dr thai ok.. :)
Bahan2
hmm.. resepi ni ak dh lame try.. amik kat Website MyResepi la. mane lg. tp x ingt plak dekat sape. kira halal la ek kpd sesape yg bkenaan.. resepi ni wajib d try utk pengemar tomyam ala2 thai sbb resepi asal dr thai ok.. :)
Bahan2
- 35 tangkai cili kering (dicuci & d toskan)
- 12 ulas bawang putih
- 25 ulas bawang kecil
- 2-3 sudu besar gula melaka (aku letak cket je, sbb xsuke!)
- 3 sudu besar sos ikan
- 1/2 cawan minyak masak (lebihan goreng cili kering)
- sedikit air utk kisar bahan
Cara2
- Panaskan minyak & goreng cili kering. goreng sekejap je. kalau hanggus nnt paste pahit.
- kisar semua bahan hingga halus.
- tuang bahan tadi dlm kuali & masak hingga mendidih & kering sedikit.
- sejuk kan paste & simpan dlm bekas kedap udara & masukkan dlm peti ais utk thn lama.
**Bahan2 tambahan utk tomyam
-serai, lengkuas, daun limau purut, limau kasturi/air asam, cili padi, garam & gula.
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment