.:Besh People:.

31 January 2011

Bepang Kacang


Salams uolls..
agak lame rase nye ak tak update ttg resepi. so kali ni aku nk bg resepi yg sgt2 sng disediakan. selalu aku beli je. tp bile dah tau buat sdr, buat ape beli kan??
So straight to the point,

Bahan2 nye
300gm kacang tanah di goreng tanpa minyak
200gm bijan di sangai
200gm gula pasir
2-3 sudu besar air
Loyang empat segi dengan pemotong

Cara-cara
1. Gris loyang dengan minyak masak. Tabur bijan kat dasar loyang diikuti dengan kacang tanah.Ketepikan.
2. Masak gula hingga menjadi karamel, masukkan sedikit air ditepi periuk supaya tidak terpercik. Kacau cepat2. Kemudian tuang ke dalam loyang berisi kacang tanah hingga rata.
3. Ambil pemotong dan tekan padat atau potong bentuk empat segi dengan pisau ketika masih panas.
4. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

So, Selamat mencuba !

No comments:

Post a Comment