.:Besh People:.

07 January 2011

Roti Puri

Salamz uoolls..
hehe.. di pagi buta ni, (ak bgun pkul 3.30pg ok. mlm td tido awl) ak dgn rajin nye mencuba resepi. saje2 mrajinkan diri utk breakfst. sgt best sbb puri ni menjadik dan naik kembung2 masa mengoreng... suke :)

Bahan2 (12 biji)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil yis
- 1/2 sudu kecil garam (*)
- 3 sudu besar minyak masak (*)
- 2 sudu besar gula (*)
- 175ml air panas (*)
- 40-50ml air
- minyak utk mgoreng

Cara2
1. Satukan bahan bertanda (*) dan panaskan. Kacau sehingga gula larut dan tutup api.
2. Satukan tepung dan yis. Gaul sebati.
3. Masukkan (1.) ke dalam (2.). Gaul mgunakan garfu sehingga bcampur sahaja.
4. Dengan mgunakan tangan, gaul adunan tadi sehingga mjadi seperti serbuk roti.
5. Tambahkan air sedikit demi sedikit dan uli adunan sehingga mjadi doh.
6. Rehatkan doh selama 30minit.
7. Bahagikan doh kepada 12 bahagian dan canaikan doh nipis.
8. Goreng sebiji-sebiji dengan mgunakan api yang kecil.


p/s : semasa mgoreng, siram2 kan minyak ke atas permukaan roti, bila sudah mgelembung baru di terbalikkan.

Sedap dimakan bersama kari sardin atau dhal. Makan mcm tu pun boleh. takde hal la.
Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment